top of page
Search

Maak je eigen kitchari!

Kitchari is een authentiek Ayurvedisch recept vanuit India dat vaak wordt gebruikt in ziekenhuizen voor mensen die ziek of herstellende zijn. Ook wordt het vaak gebruikt door mensen die veel afvalstoffen in hun systeem hebben en die willen reinigen / detoxen. Het is namelijk licht verteerbaar én voedzaam: je spijsverteringssysteem kan zich dus ook bezig houden met het losmaken en verwijderen van de afvalstoffen die in de diepere weefsels zitten.


Kitchari wordt gemaakt met mungbonen die van zichzelf een schrapende werking hebben. Zo wordt je lichaam dus als het ware schoon gemaakt door de voeding die je tot je neemt.


Je kan het op heel veel verschillende manieren maken, maar dit is een basis recept. Je kunt er ook verschillende specerijen aan toevoegen om je spijsverteringsvuur verder te ondersteunen.


Ingrediënten

200 gram gele mungbonen

3 eetlepels witte basmatirijst (laat dit weg als je wilt afvallen)

groentes van het seizoen (pompoen, broccoli, pastinaak, venkel, wortels, courgette, etc.)

1 eetlepel ghee

1 theelepel mosterdzaad

1 eetlepel komijnzaadjes

1 eetlepel korianderzaadjes

0,5 eetlepel gemalen komijn

mespuntje asafoetida (dit verteert overtollige lucht)

1 theelepel kurkuma

stukje geraspte gember

1 laurierblad of 5 kerrieblaadjes

1 liter heet water

(rots)zout (optioneel)

verse koriander (optioneel)

sesamzaadjes (optioneel)


Bereiding

  1. Week de mungbonen minstens 8 uur en was deze grondig totdat het water waarin je het wast helder is.

  2. Verhit de ghee in de pan en voeg het mosterdzaad toe. Zet het vuur laag wanneer deze beginnen te 'poppen' (net zoals popcorn) en voeg de specerijen en het laurierblad/kerriebladeren toe. Bak dit 2 minuten op laag vuur.

  3. Voeg dan de uitgelekte mungbonen en rijst toe, samen met het hete water. De mungbonen nemen veel water op, dus hou dit goed in de gaten en voeg extra water toe wanneer dit nodig is.

  4. Snij de groenten klein en voeg die toe.

  5. Om een romig effect te krijgen, kan je de mungbonen het best een aantal uur op laag vuur laten staan. Als je daar geen tijd voor hebt, kan het ook korter op hoog vuur. De mungbonen zijn gaar wanneer je een boonje tussen je vingers makkelijk kan plat drukken en je geen hard stukje meer voelt.

  6. Wanneer de mung en de groenten klaar zijn, kan je het serveren! Voeg de verse koriander, sesamzaadjes en rotszout toe naar smaak. Je kunt hier ook los gaan met kokosrasp, nigellazaad of andere toppings die je lekker vindt.

  7. Enjoy!




 
 
 

Comentarios


bottom of page